wtorek, 16 kwietnia 2013

Waniliowe muffinki z konfiturĄ


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • konfitura malinowa
Wykonanie:
Mleko wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić na pół. Za pomocą noża zeskrobać ziarna do mleka. Dodać także samą laskę. Mleko podgrzewać, aż się zagotuję. Następnie zdjąć z ognia, wyciągnąć połówki laski wanilii i zostawić mleko do ostygnięcia.
W tym czasie w misce mieszamy ze sobą składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy przestudzone mleko, olej i jajka. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Do foremek nalewamy masę do połowy wysokości. Następnie na masę wykładamy po kopiastej łyżeczce konfitury, którą przykrywamy następną porcją masy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, bądź do czasu aż będą złociste.
Muffinki można dowolnie udekorować np. czekoladą i cukrową posypką.











2 komentarze:

  1. Lubię takie nadziane ciacha, podobnymi babeczkami zajadałam się w podstawówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne maleństwa. Twoje babeczki są tak jasne, jak typowa babka gotowana- moja ulubiona! Pojadłabym takich babeczek na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń