środa, 7 listopada 2012

Pannacotta Gordona Ramsay'a

Gordon Ramsay- jeden z najlepiej rozpoznawalnych kucharzy na świecie. Stworzył swego rodzaju kulinarne imperium, które może poszczycić się łącznie 11 gwiazdkami Michelin'a. Co prawda niektórzy uważają, że jest już głównie biznesmenem i celebrytą liczącym zyski z udziałów i programów telewizyjnych.. Osobiście nadal uważam go za wybitnego szefa kuchni, który musiał wiele wytrwać w dążeniu do tego co posiada.
Oryginalny przepis na ten deser znajdziecie w jego książce ,,Gordon Ramsay szef kuchni na każdą porę roku"
Składniki:
-300 g drobnego cukru
- 4 łyżki płynnej glukozy
- 600 ml śmietany
- 150 ml mleka
- 5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
Karmel.150 g cukru wsypać na patelnie o grubym dnie, dodać glukozę i około 50 ml wody. Mieszamy do czasu gdy cukier rozpuści się.W tym czasie napełnić zlew zimna wodą. Karmel ogrzewać do momentu aż
zacznie bulgotać i jego kolor zmieni się na jasno brązowy(nie mieszać). Następnie zdjąć patelnie z ognia i zanurzyć dno patelni w zimnej wodzie(pozwoli to na zatrzymanie gotowania). Patelnie odstawić do wystygnięcia.

Krem.Śmietanę i mleko wlać do rondla i zagotować(gdy płyn będzie się unosił zmniejszyć ogień). Gotujemy przez około 5-7 min żeby płyn trochę odparował. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Do gotującego się mleka i śmietanki dodajemy pozostałą część cukru i dokładnie mieszamy.Zdjąć z ognia i poczekać aż ostygnie. Dodać żelatynę i wymieszać.
Do foremek lub pucharków wlać po 2 łyżki karmelu i wypełnić przygotowanym kremem. Chłodzić w lodówce do zestalenia. Aby estetycznie wyciągnąć deserek na talerzyk namoczyć salaterkę lub foremkę w ciepłej wodzie i przewrócić do góry dnem. Polać karmelem. Można podawać z świeżymi owocami i bitą śmietaną.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam panna cottę! Ta prezentuje się genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tą książkę, muszę sięgnąć po ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka śmietana?

    OdpowiedzUsuń