czwartek, 15 listopada 2012

Dynia jesienną porą

Sezon na dynię już niedługo będzie miał się ku końcowi. Wielka szkoda, bo podobnie jak np. ziemniaki czy pomidory istnieje wiele sposobów wykorzystania tego smacznego i bardzo zdrowego warzywa. Dynie kojarzone są głównie z świętem Halloween oraz biciem rekordów w ich rozmiarze i wadze. Pod względem kulinarnym najczęściej przygotowujemy puree, zapiekanki, konfitury i kremy.

Składniki:
- 0,5 kg miąższu dyni
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego( u mnie kostka)
- sól, pieprz, curry
- oliwa z oliwek
- śmietana lub jogurt do dekoracji

Wykonanie:
Obrane ziemniaki, dynie i cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę. W tym czasie przygotowujemy bulion. Ziemniaki i dynię podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek, aż trochę zmiękną. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki curry. Na patelnie dorzucamy cebulę i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z bulionem. Razem gotujemy wszystko około 20 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków warzyw. Następnie całość blenderujemy na gładki krem. Przy podaniu jeszcze tylko kleks jogurtu i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz