sobota, 24 listopada 2012

Risotto z kurkami.

Risotto- danie, które jest czasochłonne i wymaga cierpliwości.
 Zarazem jest dobrym sposobem na urozmaicenie sobie menu jeżeli ktoś chce czegoś innego od wszędobylskiej chińszczyzn. Dodatki dobrowolne :)






Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 2 cebule dymki
-  1 ząbek czosnku
- 50 g kurek 
- 1 litr bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek

Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek do zeszklenia. W tym czasie ryż dobrze wypłukać, aby pozbyć się skrobi. Następnie dorzucić ryż do cebuli i czosnku. Chwilę wszystko podsmażać, po czym dolać bulionu tak, aby zakryć cały ryż. Od tego momentu ryż cały czas mieszać, gdy bulion wsiąknie dolewać kolejne porcje bulionu. Systematycznie sprawdzać stopień twardości ryżu. Gdy będzie już półtwardy dorzucić kurki. Można je wcześniej podsmażyć, jednak wtedy do ryżu dodajemy je na krótko przed końcem gotowania. Gdy ryż jest już prawie miękki przestajemy dolewać bulion.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz