piątek, 30 listopada 2012

Musztardowe klopsiki

W zależności od tego jaki stopień pikantności mają mieć klopsiki używamy odpowiednich rodzajów musztard. Najlepiej aby jedna z nich była musztardą gruboziarnistą np. francuska lub rosyjska. Dla pikantnego smaku musztarda dijon, dla łagodnego np. miodowa.





Składniki:
- 300 g makaronu np. mini lasagne lub gniazda
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- jajko
- bułka tarta
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki gruboziarnistej musztardy
- 3 łyżki musztardy dijon
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule dymki
3 łyżki śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Wykonanie:
Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą ( bułki tyle, aby nie były zbyt lepkie)doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy klopsiki mieszając,az będą brązowe ze wszystkich stron. W garnku zagotować bulion, dodać musztardy, miód doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać klopsiki do bulionu i gotować 10-15 minut. W tym czasie gotujemy także makaron wg przepisu na opakowaniu. Dymki pokroić w kostkę i dodać do buliony przed końcem gotowania. Aby zagęścić sos dodajemy śmietanę-należy garnek zdjąć z ognia, by śmietana nie ścieła się (ewentualnie możemy wykorzystać zamiast śmietany mleko z mąką).  Podajemy na gorąco z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz