czwartek, 1 listopada 2012

Krewetki z chilli i wstążkami cukinii


Nie każdy jest miłośnikiem owoców morza. Niektórzy po prostu nie przepadają za ich smakiem inni pewnie boją się je przyrządzać. Inspiracji do tworzenia nowych dań poszukuję często buszując na blogach   i wertując książki kulinarne. Zwykle po małych modyfikacjach danie rodzi się na nowo. Tyle pomysłów ile podniebień i smakoszy :)
Inspiracje na to danie odnalazłam w serii mini książeczek Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI- KUCHNIA MEKSYKAŃSKA.

Składniki:
- 10 dużych obranych krewetek
- 2 świeże papryczki chilli
- 2 młode cukinie
- ryż paraboiled
- przyprawy:słodka papryka, pieprz, sól i zioła
-ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Papryczkę chilli pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na drobne paseczki lub kostkę. Ząbek czosnku miażdżymy. W małej miseczce umieszczamy chilli, czosnek i oliwę. W tak przygotowanej marynacie moczymy krewetki przez pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw ,,obieramy" cienkie wstążeczki.Przyprawiamy i smażymy do zmięknięcia. Krewetki odsączamy z marynaty i smażymy na maśle z każdej strony kilka minut, aż będą zrumienione. Uważamy, aby nie doprowadzić do wysuszenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz