sobota, 9 lutego 2013

Placuszki z kukurydzą Gordona

Przepis nieco zmodyfikowany o dodanie polędwicy drobiowej i pietruszka zamiennie z kolendrą

Składniki:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • mały pęczek  natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • 6 plasterków polędwicy drobiowej
  • 4 łyżki kukurydzy
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Jajko roztrzepać w misce na puszystą pianę. Dodać przesiana mąkę i dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek. Polędwice, natkę i papryczkę pokroić. Dodać do ciasta wszystkie składniki:kukurydzę, natkę, chilli i polędwicę.Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.  2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. 



,,Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem"

Embed_qwphadmrdypam5keziuei4oyj5ibzgzz

8 komentarzy:

  1. Robię podobne ale z piersi z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają tak wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to jest przepis na ile osób/ placków? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lena, usmażyłam 7 placuszków. Masę nabierałam łyżka stołową i na patelni spłaszczając delikatnie nadawałam kształt placka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smażyłam jest bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie wyglądają te placuszki

    OdpowiedzUsuń