poniedziałek, 4 lutego 2013

Rolada drobiowa w porach

Składniki:
  • 0,5 kg filetów drobiowych
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g żółtego sera w kawałku
  • 2 pory
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Każdy filet starannie oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i delikatnie rozbić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pory myjemy i delikatnie przecinamy wzdłuż tylko pierwszą warstwę( otrzymujemy w ten sposób duży liść  pora, który posłuży do owijania roladek. Nacinamy kolejne warstwy i odrywamy każdą. Następnie pora dokładnie należy sparzyć gorącą wodą. Paprykę i  ser pokroić w słupki. Natkę pietruszki siekamy drobno. Na każdej roladce układamy: łyżeczkę masła, kilka słupków sera i papryki, natkę pietruszki. Filet zwijamy w roladkę. Następnie ciasno owijamy sparzonym wcześniej porem. Można pomóc sobie wykałaczkami jeśli liście nie chcą się trzymać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki przez kilka minut. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy roladki nie są jeszcze surowe. Aby por nie spalił się w piekarniku można przykryć roladki folią aluminiową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz