czwartek, 21 lutego 2013

Zapiekanka ziemniak-brokuł


Składniki na 4 porcje:
  • 1 mały brokuł
  •  5 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietanki 12%
  • ser żółty do zapieczenia
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, curry, cukier
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skóry, oczyścić. W rondelku zagotować wodę z szczyptą soli i wrzucić ziemniaki. Gotować około 6-7 minut. Ziemniaki powinny być półtwarde. Odcedzić i pokroić w plastry. W drugim rondelku zagotować wodę z szczyptą soli i cukru. Wrzucić oczyszczony i podzielony na różyczki brokuł. Gotować 2-3 minuty. Zahartować zimną wodą, aby nie stracił soczystego koloru. W miseczce połączyć ze sobą śmietankę, jajko, szczyptę curry, soli i pieprzu do smaku. Miseczki do zapiekania wysmarować masłem. Układać kolejno plastry ziemniaka, różyczki brokuła. Następnie zalać przygotowaną śmietanką. Zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż śmietana zwiążę zapiekankę i warzywa będą miękkie. Posypać startym żółtym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz