środa, 6 listopada 2013

Kuleczki ziemniaczane

 Złote.
Okrągłe.
Cudne.

 Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • +/- 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę na gładkie puree. Odstawić do przestygnięcia. Gdy ziemniaki będą jeszcze letnie dodać jajko, mąkę ziemniaczaną (mniej lub więcej w zależności od rodzaju ziemniaków, masa powinna dać się formować bez klejenia się) sól, pieprz i paprykę słodką do smaku.Dokładnie wyrobić razem. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki, obtoczyć w bułce tartej.  Smażyć partiami po kilka kuleczek na głębokim tłuszczu około 1 minuty. Podawać gorące.








6 komentarzy:

  1. kaloryczne, ale zapewne warte wszystkiego ^^ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się dziś skuszę i przygotuję, wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają i mam pytanie czy można przygotować je wcześniej, a później podgrzać w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepiej przygotowywać je na bieżąco. Są bardzo puszyste w środku, więc po podgrzewaniu skórka może ,,odchodzić".

    OdpowiedzUsuń