poniedziałek, 18 listopada 2013

Kurczak z czerwonym i żółtym ryżem

Dla odmiany
Dwa kolory.



 Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 100 g czerwonego ryżu
  • 100 g białego ryżu
  • 200 g mieszanki warzyw chińskich
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 dymka z szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Biały ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotującej się wody dodać łyżeczkę kurkumy, by ryż zabarwił się na żółty kolor. Ryż czerwony gotować przez 40 minut do miękkości w 300 ml wody od czasu do czasu mieszając- jeśli ryż zbyt szybko wchłonie wodę należny jej dolać.
Kurczaka pokroić w paseczki i wymieszać dokładnie z sosem sojowym, papryką i cukrem. Smażyć na patelni przez 6-7 minut, dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec połączyć wszystko ze sobą i podawać z posiekaną dymka.





3 komentarze:

  1. danie pierwsza klasa! wygląda mega pysznie,
    pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne kolorki, patrząc na takie dania od razu chce się jeść...

    OdpowiedzUsuń