środa, 27 listopada 2013

Schab w sosie cebulowym


Dla cebularzy.
Płacząc nad obiadem ;)

Inspiracja: Szybka kuchnia

 Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 4 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pietruszka
Wykonanie:
Schab rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić z każdej strony na patelni. Odstawić. Cebulę posiekać w piórka, zeszklić na maśle.Posypać mąką, przemieszać,dodać bulion i wino. Gotować, aż sos zgęstnieje a cebula będzie miękka. Dodać usmażone wcześniej schabowe. Dusić razem przez 5-6 minut.
Posypać pietruszką i podawać z ziemniakami lub ryżem.









2 komentarze:

  1. Ja lubię dłużej schab podusić w takim sosiku, żeby zrobił się miękki :) A sos w takim wydaniu - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń