piątek, 1 listopada 2013

Muffinki jabłkowo-dyniowe

Na początek listopada...


Składniki:
  • 1 szklanka startej na małych oczkach dyni
  • 1 szklanka startych jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
Wykonanie:
W misce połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, jajka, startą dynię i jabłka.
Połączyć ze sobą zawartości obu naczyń i przemieszać łyżką stołową, aby składniki się połączyły- nie miksować.
Wypełnić foremki do muffinek na 3/4 wysokości i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut aż pięknie wyrosną i się zrumienią. Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz