czwartek, 28 lutego 2013

Lemon curd...

... czyli krem cytrynowy, który nada się do naleśników, babeczek
i ciast i lodów ;)
Przepis podpatrzony w ,,Moje smaki życia"
 


Składniki:
  • 2 cytryny
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g masła
Wykonanie:
Cytryny dokładnie umyć i osuszyć. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok oddzielając pestki. Do garnuszka wsypać cukier, wlać sok i startą skórkę. Chwilę podgrzać, dodać jajko, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć dodać masło i dokładnie mieszać jeszcze przez 3-4 minuty. Gdy masa będzie gęsta przełożyć krem do słoiczka. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz