czwartek, 7 lutego 2013

Zupa z boczniakami

 Składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • kiełki fasoli mung
  • kilka grzybków mung
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, curry
Wykonanie:
Boczniaki pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle ( ok.7 minut). Grzyby mung zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny. Po tym czasie pokroić w paseczki. Marchew i i paprykę oczyścić i pokroić w słupki. W rondelku zagotować bulion. Dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Dorzucić kiełki fasoli. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać natkę. Zamiast świeżych warzyw można wykorzystać mieszankę mrożonych warzyw, jeśli bardzo chcemy zaoszczędzić na czasie.



1 komentarz: