niedziela, 17 lutego 2013

Wieprzowina orientalnie



Składniki:
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • mieszanka warzyw chińskich
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
MARYNATA DO MIĘSA:
  • 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
 Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki ( u mnie dość duża kostka). Przełożyć do miseczki i  zamarynować łącząc ze sobą dokładnie wszystkie składniki marynaty. Odstawić na 45 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię z łyżeczką masła i łyżką stołową oliwy z oliwek. Smażyć mięso na początku na dużym ogniu, gdy obsmaży się z wszystkich stron ogień zmniejszyć i smażyć do miękkości. Warzywa usmażyć na osobnej patelni. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na 3-4 minuty, aż zmięknie i odcedzić tuż przed podaniem.  Na 2-3 minuty pod koniec smażenia połączyć warzywa z mięsem. Podawać gorące ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz