czwartek, 14 lutego 2013

Babeczki z borówkami...

A wszystko przez to, że już tęskno do lata ! ;)


Składniki:
CIASTO:
  • 150 g maki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody
KREM:
  • budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
POZOSTAŁE:
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 25 g czekolady mlecznej
  • garść migdałów w płatkach
Wykonanie:
Aby przygotować ciasto wsypać mąkę, cukier i masło do miski. Wszystko dokładnie wyrobić palcami na gładką masę, dolewając nieco wody. Owinąć folią spożywcza i chłodzić w lodówce przez pół godziny.

Do rondelka wlać 300 ml mleka, w 100 ml rozpuścić budyń. Gdy mleko w rondelku zagotuję się, dodać rozpuszczony budyń i dokładnie mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć z budyniu powstały kożuch. W misce zmiksować masło i cukier puder na gładką, białą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń i cały czas miksować do uzyskania gładkiego kremu. W razie grudek dodać jeszcze trochę miękkiego masła.

Schłodzone ciasto podzielić na części i rozwałkować na stolnicy. Wyłożyć ciastem wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuć widelcem, obciążyć poprzez wyłożenie każdej papierem do pieczenia i np. orzechami laskowymi lub całymi migdałami. Piec w piekarniku przez 15 minut w temp. 160 stopni, po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec dalej do zrumienienia ok. 10-15 minut.

Gdy babeczki wystygną na każdą nałożyć krem budyniowy, ułożyć borówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić babeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić płatki migdałów i zrumienić. Posypać babeczki.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz