środa, 28 listopada 2012

Roladki z bakłażanów

Specyficzny smak bakłażanów nie odpowiada każdemu. Jest jednak wiele sposobów na ciekawe podanie ich. Klasycznym połączeniem jest mielone mięso, podobnie jak w przypadku cukinii, sos pomidorowy, żółte i białe sery. Doskonale smakuje też z innymi warzywami m.in.w znanym ratatuj.





Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- opakowanie sera feta
- zielone oliwki
- świeże ulubione zioła( koper zielony, bazylia)
- przyprawy: pieprz, chilli, czosnek granulowany
- pomidorki koktajlowe (połówka na każdą z roladek)
- oliwa z oliwek

Wykonanie:
Bakłażany kroimy na paski grubości do 0,5cm. Układamy na tacy i solimy aby puściły wodę. W tym czasie ser feta rozgniatamy widelcem na gładką masę. Rozdzielamy do dwóch miseczek. Do jednej dodajemy pieprz, chilli i świeżą bazylię, mieszamy. Do drugiej granulowany czosnek, pokrojone w kosteczkę zielone oliwki i świeży koper zielony.
Z plastrów bakłażana zbieramy wodę za pomocą papierowych ręczników. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek( chyba, że mamy patelnię teflonową i możemy grillować bez tłuszczu). Smażymy plastry z dwóch stron lekko dociskając, aby prążki były wyraźniejsze. Następnie w każdy plaster zawijamy łyżeczkę przygotowanego wcześniej sera. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i wbijamy od góry w każdą roladkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz