sobota, 17 listopada 2012

Pikantne ciasteczka

Ciasto francuskie smakuje nie tylko z słodkimi dodatkami ale też na pikantnie.
 Piecze się o wiele szybciej niż kruche ciasto dlatego nadaje sie doskonale na ekspresowe przekąski.




Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g pieczarek
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, chilli, bazylia suszona

Wykonanie:
Pieczarki, cebulę i paprykę kroimy na drobną kostkę. Filet kroimy na cienkie paseczki. Razem wszystko podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek i doprawiamy przyprawami. W tym czasie ciasto francuskie delikatnie wałkujemy i dzielimy na prostokąty. Układamy farsz według wskazówki i składamy prostokąty na pół. Brzegi dokładnie sklejamy(można posmarować roztrzepanym jajkiem)



Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 15 minut.Dodatkowo możemy na każde ciasteczko położyć kawałek żółtego sera jeśli planujemy podać przekąski na gorąco.

2 komentarze: