niedziela, 4 listopada 2012

Chlebowe tartaletki

Ciekawy pomysł na wykorzystanie zwykłego tostowego chleba. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno w zależności od rodzaju wykorzystywanego farszu.
Zmodyfikowany przepis Pascala Brodnickiego z drugiej części książki ,, Po prostu gotuj!"


Składniki:
- chleb tostowy pszenny
- mini kulki mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- kilka plasterków szynki drobiowej
- kilka liści sałaty lodowej
- zioła
- masło do posmarowania foremki

Wykonanie:
Kromki chleba tostowego dokładnie wałkujemy na cienkie kwadraty. Usuwamy brzegi kromek pieczywa. Za pomocą szklanki z każdej kromki wyciskamy koło. Następnie wycięte koła układamy w formie do muffin wysmarowanej masłem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kilka minut, aż chleb będzie złocisty. Tak powstałe miseczki napełniamy pomidorkami, mozzarella, szynką i sałatą. Doprawiamy ziołami. Można podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz