sobota, 3 listopada 2012

Ależ nadziane papryki!

Nadziewać ponoć można wszystko i wszystkim. Wystarczy tylko dobrać ulubione przez siebie smaki. Jednak niezawodne połączenie to ryż z mięsem mielonym i taka też właśnie mieszanka znalazła się w tym przepisie. Inspiracja ,,KUCHNIA TURECKA" z wspomnianej już wcześniej serii :)
Składniki:
- 4 średniej wielkości papryki
- 2 woreczki ryżu
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 300 g mięsa mielonego
- oliwa z oliwek
- ser żółty do zapieczenia
-przyprawy:curry, sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.Cebulę i czosnek pokroić w drobną  kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę i smażyć do zrumienienia. Dodać mięso i przyprawić odrobiną curry i słodkiej papryki. Paprykę przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ugotowany wcześniej ryż wymieszać z mięsem na patelni. Napełnić wydrążone papryki farszem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przed końcem posypać papryki startym żółtym serem. Podawać z ziemniakami lub sałatką i sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz