poniedziałek, 26 listopada 2012

Tarta-kurczak w porach.

Połączenie doskonałe: kurczak, pory i musztarda gruboziarnista :) 
Z racji braku czasu użyłam znów ciasta francuskiego, jednak dla pracusiów i osób cieszących się jedną wolną godzinką więcej polecam przygotowanie ciasta kruchego.


Składniki:
- 2 filety piersi kurczaka pojedyncze lub jeden podwójny
-  2 pory
- 2 jajka
- cebula
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200-250g śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej np.francuskiej
- żółty ser do zapieczenia na wierzchu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina curry

Wykonanie:
Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika aby wstępnie się podpiekło (można obciążyć jak ciasto kruche). Uważamy, aby zbytnio nie urosło. Po tym czasie możemy wyłożyć ciasto z piekarnika i odstawić na bok. Filety i cebulę kroimy w kostkę lub paseczki. Białą część pora kroimy i sparzamy. Na patelni podsmażamy kurczaka do momentu, aż wypłynie z niego woda. Dorzucamy cebulę i pora i czekamy do zeszklenia. W misie rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę i zawartość patelni. Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawami. Podpieczony wcześniej spód ciasto smarujemy gruboziarnistą musztardą. Wylewamy farsz i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut(sprawdzamy stopień ścięcia się masy). Pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem.
 Po wyjęciu z piekarnika najlepiej chwilę odczekać i dać czas tarcie odpocząć. Zdjęcie zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika i widać nieco wody, którą jeszcze ,,puścił" kurczak. Smacznego!



1 komentarz:

  1. to prawda na kruchym jest jeszcze lepsza!:) polecam następnym razem dodać jeszcze pieczarki:)

    OdpowiedzUsuń