sobota, 27 kwietnia 2013

Pizza z bekonem


Składniki na 2 sztuki:
CIASTO:
  • 14 g świeżych drożdży
  • 70 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g mąki
DODATKI:
  • 1 mały por
  • 1 zielona papryka
  • 70 g bekonu
  • przecier pomidorowy
  • szklanka startego żółtego sera
Wykonanie:
Wlać wodę do miseczki, rozkruszyć drożdże, dodać mąkę i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W tym czasie pora pokroić w plasterki i sparzyć gorącą wodą. Paprykę pokroić w paseczki. Bekon pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni.
Wyrośnięte ciasto rozdzielić na 2 kule. Rozwałkować i uformować placek. Posmarować przecierem pomidorowym. Układać dodatki: por, połowa żółtego sera, bekon i paprykę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Pod koniec czasu pizzę posypać resztą żółtego sera.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz