poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Orzechówki z czekoladą

 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
Wykonanie:
Czekoladę pokroić w małą kostkę. Orzechy jeśli nie są obrane należy włożyć na blaszce do piekarnika, aż skórka popęka. Następnie ścierać skórkę szmatką obracając w palcach szybko orzechy. Orzechy posiekać bardzo drobno.  W rondelku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek. Dodać jajka i rozpuszczone masło.Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone orzechy i czekoladę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać porcję ciasteczek. Odległości muszą być dość spore, a porcje ciasta małe, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto będzie się rozpuszczać i rozlewać. Piec w piekarniku przez około 15 minut, aż brzegi będą zrumienione a ciastka suche w środku.






1 komentarz:

  1. Wygladaja apetycznie,chetnie sie poczestuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń