sobota, 13 kwietnia 2013

Krem straciatella

Krem pyszny sam w sobie...dodatek do naleśników... lub kruchych ciastek...
Przepis ''Kuchni francuskiej''- KUCHENNA PÓŁECZKA



 Składniki:
  • 200 g ricotty
  • 55 g cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 2 białka
Wykonanie:
Za pomocą gazy wyłożyć kilka foremek tak, aby część sięgała poza nią (mogą być np. opakowania po jogurtach lub serkach ziarnistych). Ser ricotta przetrzeć przez sitko do miski. Dodać cukier i śmietanę kremówkę. Dokładnie ze sobą połączyć.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do serowej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą serowo-czekoladową.
Przełożyć do przygotowanych foremek i schładzać w lodówce przez całą noc. Gaza powinna wchłonąć większość nadmiaru płynu.
Następnego dnia delikatnie wyciągnąć krem z foremek pociągając za wystające końce gazy. Można także ostrożnie odcisnąć płyn jeśli krem w gazie nadal jest mocno wilgotny.
Przekładać do miseczek i podawać z owocami lub stosować jako dodatek.






2 komentarze:

  1. Jestem fanką lodów straciatella! Więc i taki deser na pewno by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ricottą nie ma wyjścia - musi być smaczne:D

    OdpowiedzUsuń