piątek, 19 kwietnia 2013

Mleczne krówki

Ciągnące się krówki można uzyskać przez dodanie mniejszej ilości cukru. 

 Składniki:

  • 100 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Cukier i masło rozpuścić w garnku, który powinien być dość wysoki i szeroki, ponieważ masa może kipieć. 
Podgrzewać i mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje. Dodać śmietanę kremówkę i cukier wanilinowy. Mieszać do czasu gdy masa zrobi się gęsta. Jeśli kropla wylanej na talerzyk masy natychmiast zastygnie można przestać podgrzewać, ale dalej mieszać kilka minut, aż masa przestygnie.
Blachę lub formę wysmarować masłem. Wylać masę do formy i chłodzić przez 2-3 godziny.
Kroić mokrym nożem na kwadraty.




4 komentarze:

  1. uwielbiam takie domowe krówki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, ja uwielbiam mordoklejki, także dodałabym pewnie połowę mniej cukru, byle by były ciągnące:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, ostatnio myślałam o takich krówkach! Dzięki za inspirację! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love krówki :) zagoszczą u mnie niebawem.

    OdpowiedzUsuń