piątek, 29 marca 2013

Babeczki miętowe idealne do koszyczka

Przepis znaleziony na jednym z blogów chyba kilka lat temu.
Ale w tym roku wreszcie postanowiłam go wykorzystać ;)



Składniki:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • garść świeżych listków mięty
Wykonanie:
Cukier i masło ucieramy na puszystą, białą masę. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy i dalej ucieramy. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i posiekaną mięte cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Białka rozdzielamy na pół i dodajemy do każdej z mas. Dokładnie łączymy. Ciastem wypełniamy silikonowe foremki przekładając kolory ciemny-jasny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy. Z foremek wyciągać po ostygnięciu.





1 komentarz:

  1. Piękne babeczki, w sam raz do koszyczka wielkanocnego.

    OdpowiedzUsuń