niedziela, 10 marca 2013

Pierogi z szpinakiem i fetĄ

 Składniki:
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
FARSZ:
  • 3 garście liści świeżego szpinaku lub 6 kostek mrożonych liści 
  •  1 łyżeczka masła
  • 1/3 kostki sera feta
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać połowę ilości ciepłej wody i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą część wody. Jeśli ciasto jest klejące oprószamy dodatkową ilością mąki. 
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą należy rozwałkować na cienki placek. Wyciąć za pomocą szklanki kółka. 
Czosnek drobniutko siekamy i razem ze szpinakiem podsmażamy na maśle, póki nie wyparuje woda. Przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kosteczkę, dodajemy do szpinaku i ugniatamy widelcem. 
Na środek każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu. Brzegi sklejamy dokładnie palcami, które dla ułatwienia możemy moczyć w ciepłej wodzie.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy porcję pierogów i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 




5 komentarzy:

  1. pyszne , takie z tych wytrawnych lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym oj zjadła. Świetne nadzienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha pierożki, robiłam nie dawno, zamiast fety dodałam ser bałkański(np.z lidla), troszkę mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń