piątek, 26 kwietnia 2013

Sok z fiołków

Małe...fioletowe...pięknie pachnące. Kwiaty dzieciństwa przypominające park i łąkę.
W tym roku postanowiłam, że zachowam je na dłużej.I tak inspirując się bardziej doświadczonymi blogerkami
( Every Cake You Bake)

powstał sok fiołkowy.

Składniki:
  • 30 dag kwiatów fiołka
  • cukier
  • 1 litr wody
  • 0,5 cytryny
Wykonanie:
Kwiaty przełożyć do dużego słoja lub innego naczynia i zalać na kilka godzin wrzątkiem. Przykryć ściereczką. Po tym czasie odcedzić. Powstały napar zważyć. Przelać do rondelka i dodać tyle cukru ile ważył napar. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny. Przelać do buteleczek i przechowywać w ciemnym miejscu. 


Embed_zhvynrqm4gkyxrmxykcd3vzeld3jxazz

3 komentarze:

  1. Jestem w szoku ,ze coś takiego istnieje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super - a pije się go rozcieńczony czy sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jak słodki jest sok. Można rozcieńczać według upodobań :)

      Usuń