środa, 3 kwietnia 2013

Pierogi a'la pizza

 Składniki:
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  •  1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
FARSZ:
  • pojedynczy filet piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • starty cheddar
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
Wykonanie:
Ciasto przygotowujmy zgodnie z przepisem
Papryki przypiec w piekarniku lub nad palnikiem aby skórka się przypaliła i zmarszczyła.  Skórkę obieramy a paprykę kroimy w drobną kostkę. Piersi oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy na teflonowej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem podsmażamy. Pokrojone pieczarki także podsmażamy na patelni tak długo, aż cała woda wyparuje.Następnie kurczaka, paprykę i pieczarki mielimy w mikserze, niezbyt drobno.
Wykrojone krążki wypełniamy farszem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut do czasu wypłynięcia.

Podajemy posypane ostrym cheddarem lub innym ulubionym serem.



2 komentarze:

  1. Ale pomysłowe:) nie jadłam takich jeszcze, a bardzo chętnie wypróbuję, bo apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń