środa, 10 kwietnia 2013

Bułeczki pomidorowe o poranku...



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 50 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
W dużej misce przesiać mąkę, sól i drożdże. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Następnie dodać do mąki ostudzone masło, jajka i lekko podgrzane mleko. Zagnieść ciasto i ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się jednolite i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w natłuszczonej misce) na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść.
Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Dodać do ciasta i zagniatać dodając przy tym mąki, ponieważ pomidory są pokryte oliwą. Ciasto podzielić na części i z każdej formować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Przykryć i odczekać 30 minut. Przed pieczeniem można posmarować dodatkowo za pomocą pędzelka bułeczki mlekiem. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

 


1 komentarz:

  1. Jakie ładne, słoneczne zdjęcia :) Musiały ślicznie pachnieć te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń