poniedziałek, 18 lutego 2013

Naleśniki z serem

Składniki:
CIASTO:
  • 1 szklanka mleka x 2
  • 1 szklanka mąki pszennej x 2
  • 0,5 szklanki wody x 2
  • 1 jajko x 2
  • 1 łyżeczka cukru pudru x 2
  • 5 łyżek kakao ( dodatkowo, aby przyrządzić ciasto ciemne)
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • kostka chudego twarogu
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przygotować dwa rodzaje ciasta:jasne i ciemne. W pierwszej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta na jednolitą, lejącą masę. Aby uzyskać ciasto ciemne w drugiej misce przyrządzić znów ciasto jasne i dodać kakao. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, nalać porcję jasnego ciasta następnie z ciasta ciemnego zrobić kilka zawijasów, aby powstał dwukolorowy wzór. Kolory ciast można dowolnie mieszać. 
Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce, dodać mleko, cukier i cynamon. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zwijać w ruloniki. 



8 komentarzy:

  1. o rety ale pysznie wyglądają...mmm! skąd masz takie piękne truskawy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak smaczne naleśniczki ,z serem najpyszniejsze ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniki uwielbiam, ubóstwiam i kocham za smak, a Twoje dodatkowo za te obłędne czekoladowe wzorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale jak pięknie podane! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentują na truskaweczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są bardzo bardzo pyszni.

    OdpowiedzUsuń