piątek, 9 listopada 2012

Kurczak w cytrusach

Zwolenników łączenia mięsa z owocami jest tyle samo co przeciwników tej kombinacji. Ten przepis polecam zwłaszcza przeciwnikom popularnego schabu z brzoskwinią. Pomarańczę wyczuwamy głównie w skórce, natomiast samo mięso nasycone jest smakiem czosnku i papryki.  


Składniki:
- kawałki kurczaka (np.pałki)
- łyżeczka chilli
- łyżka papryki słodkiej
- sok i skórka z 2 pomarańczy
- sok i skórka z 2 limonek
- 4 ząbki czosnku zmiażdżone
- pęczek kolendry ewentualnie pietruszki
- 50 ml piwa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą najlepiej w szklanej misie. Kurczaka marynujemy przez 24 godz w lodówce lub przez 3 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30-45 minut (zależy jaką część kurczaka pieczemy). Od czasu do czasu polewamy mięso marynatą, aby nie wysuszało się zbytnio. Podajemy z lekką sałatka z pomidorów i plastrami pomarańczy. Proste i pyszne! :D

1 komentarz: