środa, 11 września 2013

Pieczone brzoskwinie na koniec lata

Jak słońce...
Już coraz bledsze..


 Składniki:
  •  3 brzoskwinie
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 4 łyżeczki miodu
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki. Przepołowić. Wydrążyć pestkę.Połówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić winem, polać miodem i nałożyć wiórki masła na każdą z połówek. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Śmietanę ubić na sztywno. Migdały uprażyć na suchej patelni.
Brzoskwinie udekorować śmietaną, migdałami. można dodać czekoladę i dodatkową porcję miodu.








4 komentarze:

  1. Mmm... pychotka :) Z chęcią bym się poczęstowała. Świetny pomysł na deser - prosty, a jednocześnie nieoczywisty :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one musiały wspaniale smakować :D

    OdpowiedzUsuń