piątek, 13 września 2013

Kopytka zasmażane z pekinką i szynką

Trochę inaczej...
Z babcinego gara..

 Składniki:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 10 dag szynki
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie  rozgnieść tłuczkiem. Dodać mąkę, jajko i zagnieść zwarte ciasto. Odrywać porcję ciasta i formować wałeczki na stolnicy oprószonej mąką. Nożem pokroić na kopytka.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od czasu wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmować łyżką cedzakową na osobny talerzyk.
Kapustę oczyścić i poszatkować. Sparzyć wrzątkiem. Szynkę i cebulę pokroić w paseczki lub kostkę. Kapustę i szynkę podsmażyć na maśle. Dorzucić ugotowane kopytka. Doprawić do smaku sola i pieprzem.








1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie:) też będę musiała zrobić kopytka, już dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń