środa, 25 września 2013

Bliny z wędzonym łososiem

Smutne drzewa...
Smutna głowa...

Inspiracja: ,,Śniadania i kolacje"


 Składniki:
  • 200 g maki pszennej
  • 7 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g masłą
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Rozczyn przelać do mąki. Dodać żółtko, roztopione masło i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać także do mąki. Wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce mieszając od czadu do czasu ciasto.
Koperek umyć, posiekać. Połączyć z jogurtem, solą i pieprzem. Cebulę drobno poszatkować.
Bliny smazyć na rozgrzanym oleju. Podawać z podzielonym na mniejsze kawałki łososiem, cebulką, jogurtem i kaparami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz