piątek, 6 września 2013

Pierogi z kaszą i pieczarkami

Wstępem jesiennej pory...


Składniki:
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 150 g pieczarek
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula biała
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto wyrobić zgodnie z przepisem. 
 Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.
Pieczarki i cebulę pokroić na małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na rozgrzanym maśle i poczekać, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z przygotowaną wcześniej kaszą.
Z wyciętych krążków formować pierożki: na jeden krążek nałożyć farsz, zgiąć na pół  i dokładnie zlepić formując falbankę. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.






2 komentarze:

  1. Wczoraj sobie myślałam: dlaczego nigdy nie robiłam pierogów z pieczarkami? o kaszy nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń