piątek, 7 czerwca 2013

Zupa serowa z grzankami

Serożerca.
Znów deszczowo.
Na rozgrzanie.


 Składniki:
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  •  0,25 litra mleka
  • 100 g serka topionego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeży tymianek
  • masło
  • 4 kromki kanapki
Wykonanie:
Cebulę poszatkować w piórka, ząbki czosnku drobno posiekać. Razem z cebulą podsmażyć, zalać bulionem. Dodać mleko. Serek topiony podzielić na cząstki. Dodać do gotującego się wywaru. Mieszać do momentu, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Dodać zioła.
Kromki kanapki posmarować masłem i podpiec w piekarniku lub na patelni. Posypać częścią startego żółtego sera oraz tymiankiem. 

Do miseczek z zupą dodać pozostałą część żółtego sera.  Można dodać także grzanki.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę serową.Nie robię jednak z serków topionych ale z tartego mixu mozzarelli i 2 innych twardych.
    Narobiłaś mi smaku! Chyba zrobię serową w weekend.
    U mnie z kolei dziś krem z białych szparagów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na zupę :)

    OdpowiedzUsuń