środa, 19 czerwca 2013

Bułeczki czekoladowe

 Na śniadanie.
Słodkie.
Z dżemem lub masłem.


Składniki:
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 600 g mąki
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 żółtko
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mleka rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić masło i ostudzić. Rozczyn dodać do reszty mąki, dodać pozostałe mleko i jajko. Wlać ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Czekoladę posiekać na kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta. Formować małe wałeczki  i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec przez 15-20 minut w temp. 170 stopni.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz