czwartek, 13 czerwca 2013

Rolada z jabłkami

Słońce w pełni.
Bursztynowy blask.
Spokój i cisza...



 Składniki:
  •  1 kg jabłek
  • 4 jajka
  •  0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego (lub zamienne 1 łyżeczka cynamonu)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • bułka tarta
  • cukier puder
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnuszku rozgrzać masło, wrzucić jabłka, rozmaryn lub cynamon jeśli ktoś nie przepada za aromatem rozmarynu, polać miodem, posypać cukrem wanilinowym i smażyć 5-6 minut, aż aromaty się przegryzą, a jabłka delikatnie zmiękną.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno i połączyć z żółtkami. Przesiać mąkę i ostrożnie wymieszać.
Formę do pieczenia natłuścić, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć jabłka następnie wylać ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na ściereczkę jabłka ku górze. Zwinąć roladę. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






1 komentarz: