Słońce w pełni.
Bursztynowy blask.
Spokój i cisza...
Bursztynowy blask.
Spokój i cisza...
- 1 kg jabłek
 - 4 jajka
 - 0,5 szklanki mąki
 - 0,5 szklanki cukru
 - 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego (lub zamienne 1 łyżeczka cynamonu)
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 2 łyżeczki miodu
 - 2 łyżeczki masła
 - bułka tarta
 - cukier puder
 
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnuszku rozgrzać masło, wrzucić jabłka, rozmaryn lub cynamon jeśli ktoś nie przepada za aromatem rozmarynu, polać miodem, posypać cukrem wanilinowym i smażyć 5-6 minut, aż aromaty się przegryzą, a jabłka delikatnie zmiękną.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno i połączyć z żółtkami. Przesiać mąkę i ostrożnie wymieszać.
Formę do pieczenia natłuścić, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć jabłka następnie wylać ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na ściereczkę jabłka ku górze. Zwinąć roladę. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń