wtorek, 11 czerwca 2013

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami

Zupełnie warzywnie.
Pan i Pani.


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 12%
  • 5 dag startego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Cukinie umyć, pokroić w plastry. Ziemniaki także pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni z zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W naczyniu żaroodpornym układać na zmianę plastry ziemniaków i plastry cukinii. Na plastry wyłożyć cebulę. W miseczce wymieszać śmietanę, jajka i żółty ser. Zalać warzywa śmietaną. Zapiekać w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz