czwartek, 20 czerwca 2013

Pierś w ostrym miodzie z awokado

Lato w pełni.
Lekkie.
Zielone zdrowie.

 Składniki:
  • 1 filet drobiowy
  • sałata batawia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki sosu tabasco
 Wykonanie:
Filet opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z obu stron. W miseczce połączyć składniki marynaty: oliwę z oliwek, sos tabasco sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszać. Obsmażony filet ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować dokładnie marynatą. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Od czasu do czasu przewracać pierś na drugą stronę i polewać pozostałą częścią marynaty.
W tym czasie na suchej patelni uprażyć sezam. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na pół. Pokroić w plastry. Skropić sokiem z drugiej połówki cytryny by nie straciło koloru.
Wyjąć pierś z piekarnika. Pokroić w plastry. Układać na talerzu: sałatę, pomidorki, awokado i pierś. Posypać uprażonym sezamem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz