sobota, 8 czerwca 2013

Schabowe w zielonym pieprzu

Nowy smak.
Nieco cierpki.
Coś innego.



 Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 4 łyżki zielonego pieprzu w marynacie
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 18%
  • pieprz biały
  • sól
Wykonanie:
Plastry schabu delikatnie roztłuc. Doprawić solą i pieprzem białym. Ziarna zielonego pieprzu opłukać pod wodą, przełożyć do miseczki i zalać winem. Schab podsmażyć na teflonowej patelni na rumiano. Na patelnię dolać bulion. Podgrzewać, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodać ziarna pieprzu z winem. Zmniejszyć ogień.
Dodać śmietankę (uważając by się nie zważyła- w tym celu trochę gorącego bulionu i wina można dolać najpierw do śmietany, następnie śmietanę do wywaru). Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje.






2 komentarze:

  1. Ciekawy sposób na schabowe - sos z zielonego pieprzu musi być wyrazisty i pyszny, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pycha! Ostatnio jadłam steki z zielonym pieprzem - genialne były. Muszę twój przepis koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń