wtorek, 4 czerwca 2013

Bianca z pomidorkami i oliwkami

Serowa.
Krucha.
Idealna.


Składniki (2 szt):
CIASTO:
  • 15 g drożdży
  • 150 ml wody
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
 DODATKI:
  • 200 g mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
Wykonanie:
Wodę delikatnie podgrzać. W 50 ml wody rozkruszyć i rozpuścić drożdże. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do reszty mąki, dodać sól i wyrobić gładkie ciasto dolewając stopniowo pozostałą wodę. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto spłaszczyć ręką, podzielić na dwie części i rozwałkować cienkie placki. Brzegi placka zawinąć do środka tworząc rant. Układać dodatki: pokruszoną mozzarellę, pomidorki i plasterki oliwek.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.







1 komentarz: