sobota, 18 maja 2013

Truskawkowa korona


 Składniki:
  • 250 g truskawek
  • 500 ml śmietany kremówki
  • sok z 1 pomarańczy
  • kilka biszkoptów
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru. Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy na mus z 1 łyżeczką cukru pudru. Sok z pomarańczy przelewamy do miseczki i maczamy w nim biszkopty. W pucharkach układamy warstwami: namoczone biszkopty, śmietana, zmiksowane truskawki, śmietana. Pierwszą warstwę śmietany można zastąpić np. śmietankowym budyniem.
Na koniec odłożone truskawki kroimy w plasterki i układamy dookoła krawędzi. Podajemy schłodzone.









2 komentarze: