niedziela, 19 maja 2013

Sałatka pieczarkowa



 Składniki:
  • 50 dag pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki startego zółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Pieczarki, cebulę, ogórki, jajka kroimy w kostkę. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Szczypiorek drobno siekamy. W miseczce mieszamy majonez i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajmy starty ser. Mieszamy z sosem majonezowym.










1 komentarz: