środa, 22 maja 2013

Szparagowe love


 Składniki:
  • 1 płat ciast francuskiego
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 20 dag startego sera żółtego 
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Płat ciasta podzielić na kwadraty. Z każdego boku kwadratu stworzyć zakładkę na 1 cm dokładnie sklejając ciasto. Zakładki ponacinać nożem tworząc wzór kraty uważając by ciasta nie przeciąć na wylot.
Zakładki posmarować rozbełtanym żółtkiem. W miseczce wymieszać jajko, śmietanę ,ser, tymianek i przyprawy. Pomidorki przekroić na pół. Szparagi skrócić na długość kwadratów.
Na ciasto wykładać łyżką masę serową uważając by nie wylało się poza granice ciasta, poukładać szparagi i pomidorki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż masa się zetnie a ciasto będzie rumiane.





Embed_widmur4ofvhxdtelsfby5rnhvq7xiazz

3 komentarze:

  1. Wygląda na pyszne i łatwe do przygotowania danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też tak uważam;) pysznie

    OdpowiedzUsuń