Składniki:
- 1 płat ciast francuskiego
 - 1 pęczek szparagów zielonych
 - kilka pomidorków koktajlowych
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 4 łyżki śmietany 18%
 - 20 dag startego sera żółtego
 - świeży tymianek
 - sól
 - pieprz
 
Płat ciasta podzielić na kwadraty. Z każdego boku kwadratu stworzyć zakładkę na 1 cm dokładnie sklejając ciasto. Zakładki ponacinać nożem tworząc wzór kraty uważając by ciasta nie przeciąć na wylot.
Zakładki posmarować rozbełtanym żółtkiem. W miseczce wymieszać jajko, śmietanę ,ser, tymianek i przyprawy. Pomidorki przekroić na pół. Szparagi skrócić na długość kwadratów.
Na ciasto wykładać łyżką masę serową uważając by nie wylało się poza granice ciasta, poukładać szparagi i pomidorki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż masa się zetnie a ciasto będzie rumiane.

wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne i łatwe do przygotowania danie:)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam;) pysznie
OdpowiedzUsuń