środa, 1 maja 2013

Lasagne serowo-pieczarkowa



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 1 serek wiejski
  • 1 kula mozzarelli
  • 15 dag sera żółtego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Płaty lasagne przez chwilę gotować w osolonym wrzątku uważając by nie skleiły się. Wyłożyć na talerz.
Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek poszatkować i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plastry i dodać do cebuli. Smażyć razem aż grzybów wyparuję woda. W miseczce zmieszać ze sobą 3 rodzaje serów ( zostawić trochę żółtego sera do posypania wierzchu), usmażone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać warstwy makarony przełożone masą seroeo-pieczarkową do wyczerpania farszu. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który posypujemy żółtym serem. Lasagne zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.




1 komentarz:

  1. wieki temu jadłam TO :) ach, narobiłaś mi ochoty na makaron :))

    OdpowiedzUsuń